Neden IP Santral? Hangisi iyidir? Artıları – Eksileri Nelerdir?

Merhabalar bugün IP Santraller hakkında sizlere ufak bilgiler vermek istiyorum.Öncelikle nedir bu IP Santral ne amaçla kullanırız neler yapabilirler.Bunlara bi açıklık gertirmemiz de fayda var.

IP Santral’ler bilinenlerin aksine ilk olarak 1985 yılında NSA (Ulusal Güvenlik Ajansı – Amerika) tarafından kullanılmaya başladı.Ve daha sonrasında NATO destekli olarak diğer ülkelerin askeriyelerinde de kullanıldı.Tabiki de o zamanlar da günümüzde bildiğimizden daha farklı bir teknolojiye sahiptiler.Şuanki bildiğimiz hale gelmesi 2000’li yılları buldu.Burda ki en önemli detay SIP (Oturum Başlangıç Protokolü – Session Initiation Protocol) kullanılmaya başlamasıdır.Kısaca RFC 3261 yani iki veya daha fazla katılımcı arasında ağ kurmaya yarayan bir protokoldür.

Ip santrallerin bu kadar popüler olmasında ki bir diğer etkende bizleriz.Yani bilgisayar kullanıcıları.Aslında bilsekte bilmesek bir şekilde IP Santral leri kullanıyoruz.Bunların başında Skype ve Asterix gelmektedir.

Örneğin Asterix ilk defa internette açık kaynak kodlu IP PBX programını kullanıma açarak şirketlerin internet üzerinden hizmet verecek IP Santral yapmasına olanak getirdi. Bu maliyetlerin inanılmaz derecede düşmesine neden oldu.

InfoOcean, Skype, Asterix ve sipx ile birlikte başlattığı yeni telefon çağında yalnız kalmadılar. Hemen ardından Gizmo Project ve diğerleri çığ gibi büyüyen IP Telefonculuğunun temellerini oluşturdular.

IP SANTRAL (IP PBX) Faydaları Nelerdir ?

Öncelikle klasik santrallerde yaptıklarımızın tamamını yapabiliriz ve bunun yanı sıra daha kolay bir ortamda santrallerimizi yönetebilir.Görüşmeleri kayıt altına alabilir ve tüm ağımızda ki telefonları tek bir noktadan yapılandırabiliriz.Diğer yazılımlarla birlikte kullanarak şirketimizde ki kullanıcıların daha verimli ve etkin olarak çalışmalarını sağlayabiliriz.Örneğim Microsoft Exchange ile entegre çalışan bir IP PBX ile kullanıcılarımız gelen sesli postalarını buradan okuyabilirler veya Exchange de bulunan kişi kartlarına direk arama sağlayabilir ler.Softphone olarak kullanabilirler.

Şöyle bir şey düşünün bir çağrı merkeziniz var ve kışın bulunduğunuz yerde bir kar yağışı oldu ve çalışanlarınız işe gelemedi.Peki ne yapıcaz.İşte burda IP PBX in bize sunduğu avantajları kullanabiliriz.Softphone lar aracılığı ile işlerine devam edebilirler ve şirketiniz hiç bir kayba uğramaz.

IP PBX in tercihinde ki en büyük etkilerden bir diğeride telefon ücretlerinde ciddi düşüşlere neden olması.Şöyle ki uzak lokasyonlarda ki tüm şubelerinizi tek bir santral üzerinde toplayabilir ve bunlar arasında ücretsiz görüşebilirsiniz.Ve dışarıyı aramalarınızda da Türkiye adına konuşmak gerekirse Türk Telekom yerine diğer firmaları kullanarak telefon faturalarınızda ciddi düşüşler olmasına sevinebilirsiniz.

Günümüz yeni nesil pbx sistemleri sesli anons sistemi ile hoş geldiniz , dâhili numarayı biliyorsanız tuşlayınız diye bilinen telefon bağlama sistemlerinden çok farklıdır.

Bİr çok hastane hasta randevu işlemlerini, tüm bankalar, telefonla bankacılık işlemlerini, geleceğe ve müşterisine yatırım yapan birçok şirket, müşteri ilişkilerini bu yeni nesil programlanabilen IP PBX sistemleri ile gerçekleştirmektedir.

IP PBX sistemleri kurumun ya da şirketin ihtiyaçları neyi gerektiriyorsa o şekilde programlanabilip, minimum iş yükü ve hata, maksimum performans ve müşteri memnuniyeti sağlamaktadır.

Özet olarak :

Ip Sanral / Telefon Kullanmanın Avantajları
•VOIP teknolojisi gelişmeden önce kullanılan ses ağlarındaki ses kalitesi, VOIP ile uluslararası mesefalerde veya uzak mesafelerde aynı şekliyle ile korunur.
•Veri ağı üzerinde çalışması nedeniyle, aynı kabloyla hem internet hem de IP telefonlar kullanılabilir.
•IP ağları, telefon şebekelerine kıyasla daha verimli bant genişliği sağlar. VOIP ile yeni ses kodlamalarıyla birlikte kabul edilebilir ses kalitesi sağlamak için sadece 8 Kbps kullanılırken, telefon şebekelerinde aynı kaliteyi sağlamak için ise 64 Kbps gerekmektedir.
•VOIP, IP ağı üzerinden sadece ses alışverişinin değil, aynı zamanda faks alışverişinin ve hatta video konferans görüşmelerinin de internet trafiğine entegrasyonunu sağlar.
•VOIP teknolojisi günümüzde kullanılan telefon şebekeleriyle sağlanan ses hizmetinden çok daha düşük bir maliyete sahiptir.
•Farklı birimlerde farklı santraller kullanılmasına gerek kalmamaktadır. Çünkü merkezi anahtarlama mantığı ile çalışır.
•İşletmesi daha kolaydır. Faturalandırma, numara tesisi ve iptali gibi işlemler merkezi olarak yapılmaktadır.
•Birimler arasında aktarma hatları çekilmesine gerek yoktur. Çünkü, mevcut fiberoptik veri hatları içerisinden çok sayıda eş zamanlı bağlantıya olanak sağlar.
•Telefon desteklerse, bir telefona birden fazla hat ataması yapılabilir.
•IP telefonlarla, PSTN (Genel Anahtarlı Telefon Ağı) telefonlarla yapılamayan çok katılımcılı telefon görüşmesi (telekonferans) yapılabilir.
•Yazılım temelli olduğundan bilgisayar ve iletişim tenolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olabilecek yapıdadır

IP SANTRAL (IP PBX) Eksileri Nelerdir ?

En göze batan eksikliği eğer bir hizmet sağlayıcı anlaşmanız yok ise dışarı hatları aramak için FXO cihazlarına bağımlı olaması diyebilirim.Diğerleri ise :

Ip Sanral / Telefon Kullanmanın Dezavantajları
•Uzun vadede toplam maliyet, PSTN santrallerine göre daha düşük olmasına rağmen, telefon cihazlarının maliyeti yüksektir.
•IP telefonlar bilgisayarlar gibi narin cihazlardır. Dikkatli kullanılmazsa uzun ömürlü olmazlar.
•PSTN telefonlar (telsiz telefonlar hariç) herhangi bir elektrik kesintisinde çalışabilmektedir. Sadece merkez santrale bağımlıdırlar. Ancak elektrik veya internet bağlantısında bir problem yaşandığında VOIP teknolojisi kullanılamaz.
•Ses trafiği gerçek zamanlı akışa sahip olmalıdır. Bu nedenle internet trafiğinin yoğun olduğu zamanlarda IP telefonlarla sağlıklı iletişim sağlanamayabilir. VOIP uygulamalari için internet üzerinde belli bir bant genişliğini garanti etmek çok zordur.
•VOIP teknolojisiyle yapılan aramaların izini sürmek, coğrafik konumu belirlemek mümkün olmadığı için, izinin sürülmesi gereken acil çağrıların kaynağını belirlemek imkansızdır.

IP Santral / Telefon (VOIP) Kullanım Alanları

Büyük ya da küçük ölçekli şirketler, şehirler arası ya da ülkeler arası haberleşme maliyetlerini düşürmek amacıyla VOIP teknolojisinden yararlanır. Üniversite gibi kurumlar kendi sınırları içerisinde ücretsiz konuşmak amacıyla bu teknolojiyi kullanabilir. Yürütülmekte olan çalışmalar sonrasında üniversitelerin VOIP teknolojisini kullanarak kendi aralarında ücretsiz haberleşmelerinin sağlanması beklenmektedir. Skype (görüntülü konuşma sağlayan bir yazılım) gibi programlar sayesinde ve PSTN telefonlara göre maliyetinin düşük olması sebebiyle kişisel voip kullanımı da çok yaygındır.

Yazar Hakkında

Can YILMAZ

Call Now Button